środa, 18 maja 2016

Zioła do domowej apteki cz. 3

Dzisiaj w opisie zioła jednoroczne. W naszej ofercie znajdują się zioła, w tym jednoroczne, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie letnich potraw (bazylia, kolendra), a także zioła nietypowe, nowości, które dopiero próbują zaistnieć w naszych kuchniach (portulaka jadalna czy rukiew wodna). Poniżej opis niektórych ziół jednorocznych, które można w tym roku nabyć w naszym Gospodarstwie Ogrodniczym BIOGAR:
  1. BAZYLIA - niezwykle aromatyczna, lekkie tknięcie listków wywołuje przyjemny zapach kojarzący się ze słońcem i latem. Niezastąpiona do mozzarelli, pesto, sałatek z pomidorami, spaghetti, pasztetów, świetna do twarożków i serków oraz dań śródziemnomorskich. Przy tym bardzo zdrowa, przyspieszająca trawienie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniające, oczyszcza nerki, zmniejsza poziom cholesterolu, ma dużo witaminy A. Podstawowe zioło w każdej kuchni. Można ją kupić w naszym Gospodarstwie pod kilkoma postaciami: bazylii właściwej, cynamonowej, cytrynowej, greckiej, czerwonolistnej. RADA: Warto posadzić ją przy pomidorach i marchewkach, gdyż maskuje ich zapach swoim aromatem chroniąc je przed szkodnikami. Uprawa: Bazylię łatwo się uprawia, lubi ciepło i słońce, choć na ostrym słońcu może nieco żółknąć, nadaje się do uprawy w ogródkach, jak i doniczkach (Sprawdzone! - w przeciwieństwie do bazylii z supermarketów) na balkonach i w pomieszczeniach.  Uszczykując liście sprawimy, że roślina się rozkrzewi. Można ją z powodzeniem suszyć, a także przechowywać w oliwie nadając jej oryginalnego smaku.
  2. KOLENDRA - chyba najbardziej modne zioło w programach kulinarnych, zwłaszcza zagranicznych, gdzie dodaje się jej garściami do różnych potraw. Ma mocny charakterystyczny zapach oraz smak, często stosowana jest jako zamiennik natki pietruszki. Stosowana do mięs, drobiu, ryb, dań azjatyckich (np. zup z mlekiem kokosowym). Ma właściwości oczyszczające (drogi oddechowe, wątrobę) oraz dobroczynne działanie dla skóry. Uprawa: Lubi glebę lekką, stanowisko słoneczne, nadaje się do uprawy w donicach. Nie lubi sąsiedztwa kopru włoskiego.
  3. PIETRUSZKA NACIOWA - nielubiana zwłaszcza przez dzieci, choć bardzo lubią ją mamy :) O jej właściwościach zdrowotnych właściwie nie trzeba pisać, bo każdy je zna. Dostępna jest do kupienia w wersji z kędzierzawymi liśćmi.Uprawa: Najlepiej rośnie na glebie żyznej, z drenażem, w miejscu półcienistym. Można ją uprawiać w doniczce. 
  4. BURAK LIŚCIOWY - będzie zachwycał w kuchni, gdyż jego soczyste barwy łodyżki, żółty i czerwony dodadzą charakteru wielu potrawom, sałatkom, placuszkom. Niejednego gościa można zaskoczyć podając mu chipsy warzywne właśnie z buraczka. Zawiera m.in. żelazo, wapń, witaminy A, B1, B2, C. Można też go potraktować jako ciekawą roślinę ozdobną. Uprawa: Bardziej sprawdzi na grządkach, choć można go uprawiać także w dużych donicach. Lubi miejsca przewiewne, dobrze znosi przesuszenie, nie lubi za dużo wilgoci. 
  5. NOWOŚĆ! PORTULAKA JADALNA - letnie warzywo, charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi, polecana do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do sałatek, twarogu, past. Portulaka znana jest u nas bardziej jako roślina ozdobna, warto poznać jej odmianę jadalną zawierającą dużo antyoksydantów, bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A i C, oraz dużo wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Zjada się zarówno liście, jak i łodygi. Ma lekko kwaskawy, orzeźwiający smak. Uprawa: do wysadzenia w gruncie, do uprawy na balkonie, po ścięciu znowu odbija, lubi ziemię żyzną i słoneczne stanowisko. 
  6. NOWOŚĆ! RUKIEW WODNA - zaliczana do roślin tzw. SUPERFOOD, czyli zawierających ponadprzeciętną ilość antyoksydantów i mikroelementów cennych dla zdrowia. Obfituje w witaminę C, wapń i żelazo i dostarcza organizmowi większą ilość tych pierwiastków niż np. pomarańcze, mleko czy szpinak. Używana do sałatek, ryb, dobrze komponuje się dobrze z makaronami oraz jako surowy składnik do kanapek i twarogów. Ma pieprzny, lekko ostry smak. Uprawa: Jak sama nazwa wskazuje lubi wilgoć, zacienione miejsce i przepuszczalne podłoże. Można ją uprawiać w donicach, pilnując by w podstawce była zawsze woda, rukiew lubi nawet "lekkie błotko, bardzo szybko się rozrasta. Uwaga coś dla Pań: bardzo dobrze wpływa na skórę i włosy, ma wręcz właściwości odmładzające, częste jej jedzenie podobno spłyca zmarszczki! Konieczne trzeba to sprawdzić :)
Ponadto w ofercie: koper włoski, koper doniczkowy, sałata japońska mizuna, majeranek. W większości cena to 2,50 zł. Teraz jest najlepszy moment na zakup, bo rośliny są jędrne, wręcz gotowe do sadzenia lub ... jedzenia. Zapraszamy po zakup bezpośrednio do Gospodarstwa, w godzinach po 15.00 lub po wcześniejszym kontakcie telefonicznym. Zioła można także zamówić i/lub kupić na naszym stoisku na lokalnych targowiskach: poniedziałek: Brańsk, środa: Boćki, czwartek: Siemiatycze, piątek: Czeremcha. Zapraszamy! Zapytania i kontakt: 607 312 349 lub biogarogrod@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz